Jdi na obsah Jdi na menu
 


Five Nights at freddy´s

Five Nights at Freddy's je nezávislá hororová hra pro jednoho hráče. Hra byla vydána 18. srpna 2014 pro Steam[1], dále 25. srpna 2014 pro Android[2] a 11. září 2014 pro iOS[2]. Tvůrcem hry je Scott Cawthon.

Úkolem hráče je přečkat 5 nocí v pizzerii Freddyho Fazbeara v roli nočního hlídače Mikea Schmidta[3]. Nachází se zde 4 animatronici, kteří přes den baví návštěvníky pizzerie. V noci jsou však uvedeni do volného módu. Pokud Mikea spatří, budou si myslet, že je endoskelet a pokusí se ho nacpat do jednoho z kostýmů. Ten je plný mechanických součástek, které způsobí jeho smrt[4]. Od většiny současných her se liší tím, že se hráč nemůže pohybovat, pouze rozhlížet. Aby noc přečkal, musí kontrolovat pohyb animatroniků pomocí kamer. Kamery však mají mrtvý bod, který se nachází na stranách kanceláře. Pokud má hráč podezření, že se právě zde animatronici nachází, může si do těchto míst posvítit a případně zavřít dveře. Všechny tyto akce ale spotřebovávají energii, které má hráč jen omezené množství.

Hra má také bonusovou šestou noc, kdy jsou animatronici neobvykle aktivní. Pokud hráč přečká i tuto noc, odemkne se mu druhá hvězdička v hlavním menu a "Custom Night", kde si může zvolit obtížnost pro jednotlivé animatroniky.

Five Nights at Freddy's a její pokračování se staly velmi úspěšnými tituly, rozšířenými především díky platformě YouTube, kde mnoho hráčů uveřejňuje svá videa ze hraní této hry.[5]

 

Five Nights at Freddy's
Série Five Nights at Freddy's(e)
Platformy Android
Microsoft Windows
iOS (e)