Jdi na obsah Jdi na menu
 


Half Life

Half-Life je akční počítačová hra ve stylu sci-fi FPS, vyvinutá firmou Valve Corporation. První vydání hry společností Sierra Studios v roce 1998 bylo určené pro PC s operačním systémem Microsoft Windows. Hra byla později vydána také pro herní konzole Playstation 2 a v lednu 2013 pro operační systémy Linux a Mac OS X. Herní engine hry pro Windows se nazývá GoldSource a je založen na engine hry Quake od společnosti id Software, jenž byl ale pro hru Half-Life velmi upravený a navíc používal i části kódu v tu dobu novějšího engine id Tech 2 pro hru Quake 2.

Hře byly kritiky vytýkány především mnohé skriptované části a celková prezentace. Hra ale získala mnohá ocenění od herních kritiků i samotných hráčů a byla mnohými herními časopisy po celém světě vyhlášena jako akční hra roku či dokonce nejlepší hra všech dob. Ke dni 16. listopadu 2004 bylo prodáno osm milionů kopií a v prosinci 2008 to bylo už 9,3 milionu kopií.

V roce 2004 byl vydán druhý díl Half-Life 2, který navazoval na příběh první části hry. Celá herní série se stala velmi populární a vznikly stovky modifikací. Mezi ty oficiálně vydané patří Half-Life: Opposing ForceHalf-Life: Blue ShiftCounter-StrikeTeam Fortress Classic.

Děj se odehrává někdy mezi lety 2000 až 2009 v pouštích Nového Mexika ve výzkumném komplexu Black Mesa, který se v mnoha ohledech velmi podobá skutečnému výzkumnému centru Los Alamos a oblasti 51. Hlavní postavou hry je Gordon Freeman, sedmadvacetiletý teoretický fyzik, absolvent MIT. Freeman je povolán jako experimentátor k pokusu pro vytvoření teleportu pomocí nalezeného mimozemského krystalu. Tento pokus se ale vymkne kontrole, zničí velkou část Black Mesa a zabije mnoho lidí. Výsledkem nepovedeného pokusu je tzv. resonanční kaskáda (fiktivní jev) a po celé Zemi jsou vytvořeny teleporty, kterými se ale nekontrolovatelně přemisťují mimozemské bytosti z dimenze Xen. Freeman, jako jeden z přeživších, se musí pomocí palných zbraní, energetických zbraní nebo páčidla dostat přes radiací zamořené komplexy Black Mesa a otevřené vojenské prostory do dimenze Xen a zničit Nihilantha - mozek mimozemské armády nepřátelských organismů. Ve hře čas od času uvidí tajemného muže v obleku - G-Mana. Ten udělá v závěru hry Gordonovi zajímavou nabídku...

 

Half-Life
Vývojáři Valve Software(Microsoft Windows),Gearbox Software(PlayStation 2)
Vydavatelé Valve SoftwareSierra StudiosElectronic Arts
Distributoři Sierra Entertainment(krabice), Steam (online)
Skladatel Kelly Bailey (e)
Série Half-Life
Engine GoldSource
Platformy Microsoft Windows,Playstation 2Mac OS X,Linux
Datum vydání Microsoft Windows

SA 19. listopadu 1998
EU 1998
PlayStation 2
SA 11. listopadu 2001
EU 30. listopadu 2001
Linux, Mac OS X
25. ledna 2013

Žánr akčníFPS
Módy singleplayermultiplayer
Média CDDVD, Internet (Steam)
D (od 17 let) Mature 17+ PEGI 16 USK 16