Jdi na obsah Jdi na menu
 


GTA V

Grand Theft Auto V (nebo také GTA V a GTA 5) je hra s otevřeným světem, akční adventura vyvinutá společností Rockstar North a vydána Rockstar Games. Byla vydána 17. září 2013 na Xbox 360 a PlayStation 3, 18. listopadu na Xbox One a PlayStation 4 a 14. dubna vyšla i na Microsoft Windows. Tato hra je první velká hra ze série Grand Theft Auto od roku 2008, kdy vyšla hra Grand Theft Auto IV. Byla umístěna do smyšleného státu San Andreas, založený na Jižní KaliforniiSingle-playerový příběh následuje tři kriminálníky, kteří se usilují spáchat loupeže a zároveň jsou pod tlakem ze strany vládní agentury. Otevřený svět nabídnut v této hře nabízí se pohybovat po státě San Andreas, ale zároveň i po smyšleném velkoměstě Los Santos, které bylo vytvořeno na základě Los Angeles.

Hra je z větší části hraná z třetí osoby, ale je zde možnost si přepnout i do osoby první (Xbox OnePlayStation 4Microsoft Windows), přičemž po světě se zejména pohybujete pěšky, ale i v autě. Hráč může ovládat všechny tři postavy v single-player modu (Micheala, Franklina a Trevora), přepínáním mezi nimi v průběhu misí, ale i mimo mise, kde zrovna žijí, jejich osobní životy. Příběh je založen na částech, které se odvíjejí od loupeží, většina těchto misí jsou mise střílecí, nebo řídící. Hráči, kteří páchají trestnou činnost (zabíjení lidí, střílení, kradení aut), mohou vyvolat agresivitu policejního sboru, který je vytvořen pomocí známého z dřívějších her série "Wanted" systému. Hráči se tak mohou dostat až na úroveň 5 hvězdiček, kdy je budou ve vzduchu pronásledovat helikoptéry a půjde proti vám i celý tým NOOSE. Grand Theft Auto Onlineonline-multiplayer mode, dovoluje si užít zábavu až ve 30 hráčích (Xbox OnePlayStation 4Microsoft Windows), samozřejmostí jsou mise, deathmatche, závody, ale i Heisty, které můžete hrát až ve čtyřech lidech.

Vývoj této hry začal hned po vydání Grand Theft Auto IV a zapojilo se do nich mnoho studií, ne pouze Rockstar North. Vliv na hru měli i ostatní hry, podobného žánru vydaného touto společností, nejvíce si vzali z her Red Dead Redemption a Max Payne 3. Největší inovací bylo zasazení hned tří postav do příběhu, místo obvyklé jedné, bylo to také kvůli tomu, aby se změnilo jádro hry, které se po léta nezměnilo. Vytváření hry s otevřeným světem zabralo mnoho sil a byli také prováděny dokumentace okolí Kalifornie a města Los Angeles. Město Los Santos vytvořily pomocí 200 000 fotek, které byly vyfoceny za tímto účelem.

Velice předpokládaná hra, Grand Theft Auto V zbořila veškeré rekordy prodejnosti a stala se tak nejrychleji prodávaným zábavním produktem. Získala jedny z nejlepších hodnocení, ne čemž se podílí propracovaný herní svět, hned tři postavy a propracovaný je i gameplay. to jí vyloužilo nádherných 97/100 (Metacritic). Prodala více než 54 milionů kusů a tyčí se na krásném 4. místě v žebříčku nejprodávanějších her historie.

 

Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Vývojář Rockstar North
Vydavatel Take-Two Interactive
Distributor Take-Two Interactive
Design Leslie Benzies

Imran Sarwar

Producent Leslie Benzies (e)
Skladatelé The Alchemist
Oh No
Tangerine Dream (e)
Série Grand Theft Auto
Engine RAGE, s Euphoria a Bullet
Poslední verze 1.29 (Xbox360, PS3), 1.32 (PC, Xbox One, PS4)
Platformy PlayStation 3Xbox 360,PlayStation 4Xbox ONEPC
Datum vydání 17. září 2013 ( Xbox360, PlayStation3)

17. listopad 2014 (Xbox One, Playstation4)
14. dubna 2015 (PC)

Žánr 3rd-person akce1st-person akce (pouze PS4, X1 a PC)
Módy Single player,Multiplayer
Hodnocení 97/100 (Metacritic) - PC Verze

96/100 (Metacritic) - Konzolové Verze

Ovládání počítačová klávesnice
počítačová myš
Gamepad (e)
Z (pouze od 18 let) Mature 17+ PEGI 18 USK 18